Praktisch

Alles wat je moet weten om Zwart Goud voor de volle honderd procent te beleven.

Zwart Goud is een gratis festival. Het aankopen van tickets hoeft dus niet. Een vrije gift mag natuurlijk altijd.

Bezoekers kunnen zowel bij het aankomen als bij het verlaten van het festivalterrein gecontroleerd worden. We vragen je daarom om met een respectvolle en open houding je rugzak te laten controleren. Breng geen verboden items mee.

Waar ligt het festival?

Je vindt ons bij Terhills Maasmechelen, ingang bij het National Park Visitor Center. 

Hoe kom ik naar het festival?

We moedigen iedereen aan om zich op een duurzame manier naar Zwart Goud te verplaatsen. Er zijn dit jaar behoorlijk wat wegenwerken rond het terrein, dus hou er rekening mee dat de aanrijroutes of parkeersituatie er mogelijk anders uit kunnen zien.

Als je kiest om met de fiets naar Zwart Goud te komen, is zowel het fietspad op de openbare weg of het fietspad door het natuurpark een optie. Knooppunt 502 is het dichtstbijzijnde knooppunt. Er is voldoende plek op de fietsparking vlak aan de ingang. Plan je rit met de fietsrouteplanner.

Indien je het openbaar vervoer verkiest richting Zwart Goud, neem dan de trein naar NMBS- station halte Genk. Van daaruit kan je lijnbus 44 richting Maasmechelen Village. Wie met het openbaar vervoer vanuit Maastricht of Lanaken komt neemt best lijn 63. Afstappen doe je in beide gevallen aan de halte “Eisden VDAB”. vanaf daar volg je de signalisatie verder naar het festival.

Kom je met de wagen? Volg dan de bordjes Maasmechelen Leisure Valley tot aan de signalisatie van Zwart Goud. Denk aan je uitstoot en probeer maximaal te carpoolen. Parkeren kan op de parking van National Park Visitor Center/Terhills Events of de parking tegenover het voetbalstadion van Patro Eisden, navigeer naar Kolenmijn Limburg-Maaslaan 31.

Het festival is toegankelijk vanaf 15u30. De eerste act start om 16u00. Om 02u00 stopt de muziek, het terrein sluit om 02u30. We vragen aan onze bezoekers om de buurt te respecteren en het terrein rustig te verlaten.

Vanaf 2024 introduceren we op Zwart Goud een digitaal betaalsysteem. Iedere bezoeker krijgt bij het binnenkomen een bandje met een betaalchip. Hier kan via een QR-code geld opgezet worden met je smartphone. Lange wachtrijen aan de kassa zijn dus verleden tijd.

Laad je je bandje toch liever op via bancontact of met cash? Dan kan dat nog steeds aan de kassa. Onze medewerkers helpen je met plezier verder.

Bij de eerste laadbeurt van je bandje betaal je een activatie fee. Na het festival kan je het restbedrag op je bandje ook weer terug vragen. Dit kan vanaf 3 augustus twee weken lang.

Waarborgsysteem
Bij de aankoop van je eerste drankje betaal je aan de toog €1 extra als waarborg voor je herbruikbare beker. Ga je een volgend drankje halen, dan ruil je je oude beker in voor je nieuwe en betaal je enkel de prijs van je drankje. Je kan je beker ook terug omruilen voor €1. Ook dit bedrag kan je achteraf laten terugstorten op je rekening. Je kan voor max. 5 bekers tegelijk waarborg terugkrijgen op het festival.

Drinks
We bieden een uitgebreid gamma aan dranken aan op Zwart Goud. Bezoekers hebben de keuze uit verschillende bieren, wijnen, Aperol en frisdranken.

Drinkflessen
Op Zwart Goud heb je de mogelijkheid om een herbruikbare fles te kopen. Met een Zwart Goud-fles heb je recht op gratis plat water aan de bar op elke editie van het festival.

Foodtrucks
Uit ecologische overwegingen is de catering op Zwart Goud volledig veganistisch, zowel op het festivalterrein als backstage. We voorzien een gevarieerd aanbod aan foodtrucks die gerechten aanbieden om de grote en kleine honger te stillen. Laat je verrassen en proef van wat de veganistische keuken te bieden heeft!

Op Zwart Goud kan je je spullen voor een kleine vergoeding veilig laten opbergen. Voor 1 token bergen we je jas, trui of rugzak op.

Afval
Zwart Goud werkt met een zero-waste policy, waarbij we afval zo veel mogelijk vermijden. Indien je toch iets hebt om weg te gooien, kan dit in de daarvoor voorziene containers op het terrein. Sorteer daarbij zo goed mogelijk.

Roken
Roken is toegestaan in de open lucht. Zwart Goud gaat door in natuurgebied, je peuken op de grond gooien is uit den boze. Je kan je peuken kwijt in de daarvoor voorziene asbakken of in een pocket ashtray. Deze kan je voor 0,5 tokens kopen aan de infostand.

Maximumcapaciteit
Zowel de beide podia als het festivalterrein zelf hebben een maximumcapaciteit. Als deze bereikt wordt kan de toegang tot een podium of het terrein tijdelijk geweigerd worden totdat er terug plek is.

Voorzieningen voor mensen met een beperking
Ons festivalterrein bevindt zich in natuurgebied, hetgeen toegang met een rolstoel uitdagend kan maken. Er bevinden zich verharde delen op het terrein, daarom raden we aan rolstoelgebruikers aan om naar het festival te komen samen met een begeleider. Toch moeite om ergens te geraken? Spreek gerust een medewerker aan, zij zijn er om te helpen. Er zijn tevens aparte toiletten voorzien voor rolstoelgebruikers.

We raden elke bezoeker van Zwart Goud aan om hun oren zo veel mogelijk te beschermen en gehoorbeschadiging te voorkomen. We bieden gratis oordoppen aan, verkrijgbaar aan de ingang. Deze worden voorzien door onze partner CM.

Op Zwart Goud is er geen minimumleeftijd van toepassing. We raden wel aan om kinderen jonger dan 12 jaar een beschermende hoofdtelefoon te laten dragen. Deze zijn niet verkrijgbaar op het festival zelf.

Goede afspraken maken goede vrienden. Daarom stellen we enkele huisregels op, die ervoor zorgen dat iedereen een zo aangenaam mogelijke festivalervaring kan hebben op Zwart Goud. Iedereen is welkom.

Safer space
Zwart Goud streeft ernaar om een zo veilig mogelijke plek te zijn voor iedereen. Er wordt een nultolerantie gehanteerd voor iedere vorm van discriminatie, intimidatie en haat. Zie je iets dat niet door de beugel kan? Spreek iemand met een Zwart Goud t-shirt hierover aan.

Respect voor elkaar en het terrein
Bij gebrek aan respect voor medebezoekers, medewerkers of infrastructuur kan de toegang geweigerd worden. Gooi geen sigarettenpeuken op de grond en gooi je afval weg in de daarvoor bestemde containers. Laat geen rommel achter en respecteer het milieu.

Verboden items
Gebruik van en handel in soft- en harddrugs is verboden. Elk voorwerp dat als wapen beschouwd kan worden is ten strengste verboden op het festivalterrein. We tolereren geen enkele vorm van geweld.

Controle
Zowel bij het binnenkomen als op het festival kan u worden gefouilleerd, neem een open en respectvolle houding aan.

Eten en drinken
Alle niet op Zwart Goud gekochte drank en versnaperingen kunnen geweigerd worden. Drinkglazen kunnen niet mee naar binnen én buiten worden genomen.

Persoonlijke spullen
De organisatie van Zwart Goud is niet aansprakelijk voor het verlies van persoonlijke spullen van bezoekers.

Nachtlawaai
Respecteer de nachtrust van buurtbewoners bij het verlaten van het festivalterrein.

Zwart Goud biedt dit jaar geen overnachtingsmogelijkheden aan. Zoek je toch een slaapplek? Op de site van Visit Maasmechelen vind je alle overnachtingsmogelijkheden in de buurt.