Ons verhaal

Lees je in over hoe Zwart Goud tot stand kwam.

Zwart Goud

Ontdekking staat centraal op Zwart Goud. Met ons festival willen we een podium bieden aan opkomend talent van eigen bodem met focus op elektronica, jazz, hiphop en alles dat zich daartussen bevindt. Artiesten die op Zwart Goud performen zijn vaak nog onbekend bij het grote publiek, al doen ze bij de oplettende muziekkenner vaak wel al een belletje rinkelen. Zo vind je op onze affiche zowel artiesten die zich aan een van hun eerste live performances wagen, alsook performers met meer live-ervaring.
Samen met onze bezoekers vormen we een hechte en diverse community, van muziek- en natuurliefhebbers tot foodies.

Bij Zwart Goud streven we ernaar om onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Daarom staan we bij iedere organisatorische beslissing stil en handelen we altijd in functie van de fauna en flora van onze omgeving. Welke stappen we bewust ondernemen om dit te verwezenlijken, lees je bij “Groen”.

Onze locatie

Geen betere plek om een groen(er) festival te organiseren op de plek waar tot 1987 nog de steenkoolmijn van Eisden floreerde. Dag in dag uit verzamelden er zich duizenden mijnwerkers om samen tot wel 900 meter diep te zakken en het zwarte goud te ontginnen. Ook onder hen ontstond een hechte community bestaande uit Belgische en Nederlandse arbeiders, alsook gastarbeiders uit Italië, Turkije, Spanje, Polen, … Velen van hen bleven tot zelfs na de sluiting van de mijn plakken en droegen zo bij tot een warme en multiculturele gemeenschap, een blijvende impact die je tot de dag van vandaag duidelijk ziet.

Sinds de sluiting van de Maasmechelse mijnsite is er veel veranderd, waar tot bijna veertig jaar geleden het uitzicht bepaald werd door de zware kolenindustrie, heeft vandaag de dag de natuur het grotendeels overgenomen. Hetgeen overeind bleef zijn de schachtbokken die trots boven het landschap uitsteken. Ze zijn van grote emotionele waarde voor de streek en haar inwoners. Met Zwart Goud willen we onze bezoekers ook herinneren aan dat rijke mijnverleden van Maasmechelen. Daarom werken we samen met Stichting Erfgoed Eisden. Het gebruik van archiefbeelden in onze huisstijl en festivaldecoratie laat ons toe de industriële look en feel, samen met de geest van het mijnverleden, terug naar de site te brengen.

De naam Zwart Goud ontstond als knipoog naar ons mijnverleden. De eerste steenkolen kwamen in Maasmechelen naar boven in 1922, op deze plek ontginnen we meer dan honderd jaar later het beste muzikale talent uit de lokale scene.