Groen

Festivals hebben vaak een zware impact op hun omgeving. Bij zwart Goud geloven we dat het anders kan. Daarom zetten we steeds zwaar in op ecologie,waarbij we onszelf steeds weer proberen te overtreffen.

Geen betere plek om een ecologisch festival te organiseren dan in natuurpark Terhills, een historisch hartje van Maasmechelen. Het is namelijk dé plek waar een kwarteeuw geleden het zwarte goud werd ontgonnen. Waar steenkool de meest vervuilende brandstof, wil Zwart Goud een absolute tegenpool zijn door de CO2-uitstoot van het festival zo laag mogelijk houden.

Hoe doen we dat precies? Door zoveel mogelijk gebruik te maken van groene energie, door frisdrank op basis van lokaal grondwater ter plekke te produceren en door enkel vegan eten te serveren.

“Een groen festival maak je samen met je bezoekers”

Do

Don't

Groene energie

Waar bij andere festivals de locatie puur in functie van het evenement staat, wil Zwart Goud in harmonie met haar omgeving kunnen bestaan. Vervuilende dieselgeneratoren passen niet in een natuurgebied en daarom worden fossiele brandstoffen geweerd op het terrein.
Zwart Goud draait op groene stroominstallaties met zonnepanelen en batterijen die enkel worden opgeladen met zonne- en windenergie. Resultaat: geen enkele vorm van uitstoot, geen CO2, geen Nox en geen fijnstof.

Bovendien sporen we onze leveranciers aan om ook zo zuinig mogelijk te werken. Productioneel wordt er dus steeds voor de meest energiezuinige optie gekozen.

(Mijn)Water

Een nieuwe vooruitgang sinds dit jaar: de volledige overschakeling op gefilterd kraanwater. Het kraanwater in Maasmechelen is qua kwaliteit bij de besten van de klas in België, dus waarom zouden we voor onze drankvoorziening dan nog nutteloos transport inzetten? Sterker nog: aangezien een deel van Maasmechelen te maken heeft met mijnverzakkingen, wordt er in de regio continu water weggepompt, zodat de boel niet onder water komt te staan. De Watergroep gebruikt het water dat ze wegpompen voor de productie van drinkwater. Bijna de helft van Limburg drinkt Maasmechels water, elk jaar goed voor zo’n 17 miljard liter.

Het water dat eerder door de mijngalerijen stroomde, komt dus binnenkort bij Zwart Goud uit de kraan! Toch geen fan van kraanwater? Geen zorgen, onze installatie filtert het water nog een extra keer, zodat het van perfecte drinkkwaliteit is.

Frisdrank ter plekke

De frisdrank op Zwart Goud bouwt verder op het verhaal van het (Mijn)water. Al onze frisdranken worden namelijk ter plekke ‘geassembleerd’. Dit doen we door ons (Mijn)water aan te vullen met biologische frisdrankconcentraten. Zwart Goud gooit zo als eerste festival in België alle klassieke frisdranken overboord. Wat levert dat op? Een heleboel minder CO2-uitstoot; 80% van het volume van klassieke frisdranken bestaat uit water dat nodeloos verpakt en vervoerd wordt. Dit transport beperken we nu tot een minimum.

De siropen die als basis voor de frisdranken worden gebruikt wordt gemaakt door Roze Bunker. Hiervoor gebruiken ze vers fruit en kruiden, geoogst bij de lokale boer of gered uit de container. Ze produceren lokaal en biologisch, wat goed is voor de biodiversiteit en circulair tegen overconsumptie. Ecologisch verantwoord, puur natuurlijk en vooral heel erg lekker!

Herbruikbare bekers

Drank zal vloeien op Zwart Goud, maar dan wel in herbruikbare bekers. Die wint onherroepelijk van het wegwerpexemplaar dat slechts één keer gebruikt kan worden. Elk drankje wordt geserveerd in een passende beker. Je merkt haast niet dat je geen echt glas in je handen hebt. Op AVONDGLOED wordt je trouwens gewoon aan tafel bediend, dus je hoeft je geen zorgen te maken over het deponeren van gebruikte bekers.

Veganistische catering

Zwart Goud kiest er bewust voor om enkel veganistische lekkernijen op het menu te zetten, zowel voor de festivalbezoekers als achter de schermen voor de artiesten. De veeteeltindustrie is goed voor een aandeel van 5,9% van de totale Vlaamse broeikasgasemissie. Ook die CO2-bijdrage vermijden we graag op Zwart Goud.

Aangezien Zwart Goud haar rol als ontdekkingsfestival graag opneemt, zetten we naast vers Belgisch talent ook de lekkerste vegan catering neer.

We willen de bezoeker kennis laten maken met een nieuwe keuken en proberen op die manier duidelijk te maken dat er niet elke dag dierlijke producten op je bord moeten liggen.

Transport

De goederen en diensten die nodig zijn om Zwart Goud mogelijk te maken, zoeken we zo lokaal mogelijk. Door leveranciers in de buurt van Maasmechelen in te schakelen, beperken we de leverafstand en de uitstoot.

Onze Bezoekers willen we aansporen om na te denken over de manier waarop ze zich verplaatsen. Je komt het best te voet of met de fiets. Kom je van ver? Overweeg dan het openbaar vervoer te nemen of carpool met je volledige bubbel als je besluit de auto te nemen.

Zero Waste beleid

We houden niet van nodeloos afval en daarom hanteren we een uitgebreid zero waste beleid. Tijdens het festival wordt er amper afval geproduceerd. Het onvermijdbare afval wordt op de juiste manier gerecycled.

Het afvalbeleid reikt zelfs buiten de festivalsite, want we werken samen met bakkerij Panerex om de hongerige magen van de opbouwcrew te vullen. Brood en gebak dat de dag zelf niet verkocht werd en normaal in de vuilbak zou belanden, krijgt bij Zwart Goud een tweede kans.