Kunst installaties
Vier Limburgse kunstenaars brengen hun persoonlijke interpretatie van het mijnerfgoed. Hun installaties zijn exclusief te zien tijdens het festival.
Eco del Carbone
Nieuw op Zwart Goud dit jaar: “Eco del Carbone”: een audiovisuele installatie die je meeneemt naar de jaren dat de steenkolenmijnen in Limburg nog volop draaiden.
Afgesloten van het festival, ontdek je in deze installatie hoe het leven in en rond Eisden mijn er uitzag voor de mijnsluiting. We tonen exclusieve archiefbeelden die een blik geven op het leven van de arbeiders boven- en ondergronds. Luca Fazioli componeerde unieke soundscapes om deze beelden te begeleiden. Hij liet zich hiervoor inspireren door zijn eigen band met de mijn.
Ruben Schonkeren
Maasmechelen °2000
- Foto op vlaggenstof
- Instagram: @ruben.schonkeren
Ruben Schonkeren is een multidisciplinaire creatieveling, die vooral werkt met fotografie en grafisch ontwerp. Zijn werk wordt gekenmerkt door thema’s als familie, intimiteit, queerness en het verleden.
Als zoon van een mijnwerker voelt Ruben zich verbonden met het verleden van zijn omgeving. Het mijnverleden intrigeert hem en keert terug in zijn meest recente werken. Zo verwerkte hij een portret van zijn vader in werkkledij in deze fotoreeks, die hij samen met zijn vriend Jonas maakte.
Op pad tussen de terrils ervaren Ruben en Jonas hoe het mijnverleden dit landschap heeft getekend. Dit resulteerde in een persoonlijke reflectie rond hoe hij zichzelf kan verweven in dit verhaal. In zijn onderzoek verdiepte hij zich in archiefbeelden, waar hij stuitte op ondergrondse gangen, oprijzende terrils en gesloopte gebouwen. Deze elementen keren terug in zijn beeldtaal. Zo ontstaat er in zijn werk een visuele dialoog tussen het verleden en heden: een poging om het onzichtbare toch terug tastbaar te maken.


Elisa Guarraci
Genk °1991
- Gelast ijzer, plexiglas, papier-mâché, stof
- Instagram: @elisaguarraci.art
Elisa Guarraci is een multidisciplinaire maker en verhalenverteller in beeld, woord en klank. Haar werk vertrekt vanuit het ego als ingang tot ontmoeting: tussen het zelf en de ander, het persoonlijke en de bron. Wat haar drijft, is een diep verlangen om te verbinden. Met anderen, met het collectief en met wat ons overstijgt.
‘Mijn Roots’ is meer dan een kunstinstallatie. Het is een eerbetoon aan Elisa’s grootvader Giovanni Guarraci, aan het mijnverleden en aan de generaties die samen afdaalden. Vier stevige wortels, gekleurde linten en een zwevende schacht tonen hoe er in de diepte iets groters ontstond: solidariteit, liefde, eenheid.
Met dit werk wil Elisa die verbondenheid zichtbaar maken. Hoe we – net als de linten – los begonnen, maar gaandeweg met elkaar verbonden raakten. Dit werk is een boodschap aan de nieuwe generatie: dat we niet vergeten waar we vandaan komen, van stof tot stof. Dat we de kracht van samenzijn blijven ademen, koesteren en beleven. En dat we, ondanks onze verschillen, één taal blijven spreken. Die van verbondenheid.


Ilse Jooken
Hasselt °1996
- Papier op hout
- Instagram: @scampishnit
In dit fotografisch werk brengt Ilse Jooken een symbolische herinterpretatie van de naam van het festival ‘Zwart Goud’. Een term die traditioneel gebruikt wordt voor fossiele brandstoffen zoals steenkool. In deze verbeelding keert ze de waardeschaal om: Niet de materie, niet de steenkool is het goud, maar de menselijke inzet is de werkelijke waarde.
Het werk is een ode aan arbeid en de mijnwerkers, wiens fysieke inzet en offers deze grondstoffen tot rijkdom maakten. Zonder hun handen, hun fysieke werk en hun aanwezigheid onder de grond is er geen energie, geen groei en geen ‘goud’.
Als kunstenaar filosofeert ze eindeloos over hoe we rijkdom, waarde en waardering toekennen. Aan werk, aan mensen en aan menselijkheid. Dit verbindt haar in zekere zin met het Limburgse mijnverleden. Fysieke, maar ook mentale inzet is in deze context alles voor het creëren van ‘goud’.

Met dank aan de Vlaamse overheid voor hun steun aan dit project.