Groen - Zwart Goud
8802
page,page-id-8802,page-template-default,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0,qode-theme-ver-1.0,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0,vc_responsive
 

Groen

VAN STEENKOOLMIJN TOT ECOLOGISCH FESTIVAL

Vorige eeuw zorgde de steenkoolmijn van Maasmechelen voor een enorme economische welvaart in ons dorp. Op het grondgebied dat we nu kennen als Connecterra werd het zwarte goud, steenkool, ontgonnen. Helaas is steenkool de meest vervuilende van alle fossiele brandstoffen en heeft het gebruik ervan doorheen de jaren een serieuze impact gehad op het milieu.

Daarom willen we met ons festival laten zien dat het anders kan. Bij Zwart Goud proberen we zoveel mogelijk in te zetten op ecologische alternatieven. Tijdens de editie van 2019 zie je volgende groene initiatieven verschijnen:

Onze digitale affiche

DIGITALE AFFICHE

Dit jaar besloot onze organisatie er bewust voor om geen drukwerk te verspreiden. Je zult daarom geen affiches van Zwart Goud in het straatbeeld zien. Toch vinden we dat een affiche deel uitmaakt van de identiteit van het festival en daarom kozen we voor een digitaal exemplaar.

We geloven erin dat we met de hulp van ons online publiek met deze digitale affiche minstens evenveel mensen kunnen bereiken als met een fysiek alternatief.

Daarom: deel onze affiche zo veel mogelijk en laat iedereen weten dat op zaterdag 27 juli Zwart Goud zal doorgaan, volledig gratis én op het prachtige terrein van Connecterra.

groei flyer

GROEIFLYERS

We zijn deze zomer aanwezig op lokale evenementen waar we onze groeiflyers zullen uitdelen. Geen wegwerp, maar volledig ecologisch verantwoord drukwerk. Wanneer je de flyer niet meer nodig hebt, leg je hem in een bloempot of in de tuin. Je dekt hem af met aarde en geeft hem elke dag een beetje water. Na een week zullen er prachtige bloemen verschijnen. Eerst een flyer, dan bloemen!

GROENE ENERGIE

Festivals zijn jammer genoeg enorme energie vreters en hebben een grote impact op het milieu. Gelukkig maken al veel organisaties de overstap naar een meer ecologisch festival. Ook Zwart Goud wilt hier bij aansluiten en daarom zochten we naar een groener alternatief voor de klassieke generatoren.

Dit jaar zal een Mobile Solar Power trailer een deel van het festival voorzien van energie. De Mobile Solar Power Trailer is voorzien van zonnepanelen en ontplooit zich automatisch tot een oppervlakte van iets meer dan 30 m². Uniek aan dit voertuig is het feit dat de panelen automatisch de zon volgen om een optimaal rendement te bekomen. Als de energieproductie groter is dan de vraag, dan gaat de energie naar een groep van batterijen. Als de zon het laat afweten, kan die opgeslagen energie weer worden gebruikt.

Daarnaast mogen we ook gebruik maken van de vaste stroomaansluiting van het hoofdgebouw van Connecterra. Dat volledig voorzien is van groene energie, opgewekt door de zonnepanelen die op het dak zijn geïnstalleerd.

herbruikbarebekers

HERBRUIKBARE BEKERS

Drank zal vloeien op Zwart Goud, maar dan wel in herbruikbare bekers. Die wint onherroepelijk van het wegwerp exemplaar dat slechts één keer gebruikt kan worden. Als je drankje leeg is kan je de beker gewoon terugbrengen of droppen in één van de voorziene bakken op het terrein.

Drankjes en hapjes kan je op ons festival kopen met eco-token. Dat zijn ecologische festivaljetons gemaakt van natuurlijke en hernieuwbare grondstoffen. De eco-token zijn 100% afbreekbaar in de natuur. Betalen kan met cash of bancontact.

VEGAN

Voor hen die eerder komen voor de sfeer en het lekkere eten, zullen verschillende foodtrucks tijdens het festival veganistisch lekkers bereiden! Alles dus om de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden, in de hoop zo een voorbeeld te zijn binnen de sector. Daarnaast willen we als ontdekkingsfestival onze bezoekers laten kennismaken met de veganistische keuken.

ACTIEVE AFVAL PREVENTIE

Zwart Goud kan niet bestaan zonder zijn fantastische vrijwilligers. Inwoners van Maasmechelen, vrienden en familie zorgen keer op keer voor een vlot verloop van ons festival. Dit jaar zullen deze vrijwilligers ook actief ingezet worden voor afval preventie. Ook jij kan hen hierbij helpen door niet te sluikstorten en/of sluikstorters hierop aan te spreken. Bedankt om het proper te houden!

ashtray

GRATIS POCKET ASHTRAYS

Voor de rokers voorzien we een gratis, pocket asbakje. Je kan er eentje ophalen aan de verdeelpunten en houdt zo ons festival en het terrein proper.

LOKAAL

De goederen en diensten die nodig zijn om Zwart Goud mogelijk te maken, zoeken we zo lokaal mogelijk. Door leveranciers in de buurt van Maasmechelen in te schakelen beperken we de leverafstand en de uitstoot.