Groen

Groene energie

Groene energie

Waar bij andere festivals de locatie puur in functie van het evenement staat, wil Zwart Goud in harmonie met haar omgeving kunnen bestaan. Vervuilende dieselgeneratoren passen niet in een natuurgebied en daarom worden fossiele brandstoffen geweerd op het terrein.

Bovendien sporen we onze leveranciers aan om ook zo zuinig mogelijk te werken. Productioneel wordt er dus steeds voor de meest energiezuinige optie gekozen.

(Mijn)Water

(Mijn)Water

Sinds 2021 is de drankvoorziening op Zwart Goud gebaseerd op (Mijn)water. Het kraanwater in Maasmechelen is qua kwaliteit bij de besten van de klas in België, dus waarom zouden we voor onze drankvoorziening dan nog nutteloos transport inzetten? Sterker nog: aangezien een deel van Maasmechelen te maken heeft met mijnverzakkingen, wordt er in de regio continu water weggepompt, zodat de omgeving niet onder water komt te staan. De Watergroep gebruikt het water dat ze wegpompen voor de productie van drinkwater. Bijna de helft van Limburg drinkt Maasmechels water, elk jaar goed voor zo'n 17 miljard liter.

Het water dat eerder door de mijngalerijen stroomde, komt dus bij Zwart Goud uit de kraan. Toch geen fan van kraanwater? Geen zorgen, onze installatie filtert het water nog een extra keer, zodat het van perfecte drinkkwaliteit is.

Frisdrank ter plekke

Frisdrank ter plekke

Alle frisdranken op Zwart Goud worden ter plekke gemaakt. Dit doen we door ons (Mijn)water aan te vullen met biologische frisdrankconcentraten. Zwart Goud gooit zo als eerste festival in België alle klassieke frisdranken overboord. Wat levert dat op? Een heleboel minder CO2-uitstoot; 80% van het volume van klassieke frisdranken bestaat uit water dat nodeloos verpakt en vervoerd wordt. Dit transport beperken we nu tot een minimum.

De siropen, die we als basis voor de frisdranken gebruiken, wordt gemaakt door  Roze Bunker. Hiervoor gebruiken ze vers fruit en kruiden, geoogst bij de lokale boer of gered uit de container. Ze produceren lokaal en biologisch, wat goed is voor de biodiversiteit en circulair tegen overconsumptie. Ecologisch verantwoord, puur natuurlijk en vooral heel erg lekker!

Herbruikbare bekers

Herbruikbare bekers

Drank zal vloeien op Zwart Goud, maar dan wel in herbruikbare bekers. Die wint onherroepelijk van het wegwerpexemplaar dat slechts één keer gebruikt kan worden. Elk drankje wordt geserveerd in een passende beker, voorzien door onze partner Festicup. Je merkt haast niet dat je geen echt glas in je handen hebt. 

Veganistische catering

Veganistische catering

Zwart Goud kiest er bewust voor om enkel veganistische lekkernijen op het menu te zetten, zowel voor de festivalbezoekers als achter de schermen voor de artiesten. De veeteeltindustrie is goed voor een aandeel van 5,9% van de totale Vlaamse broeikasgasemissie. Ook die CO2-bijdrage willen we vermijden op Zwart Goud.

Aangezien Zwart Goud haar rol als ontdekkingsfestival graag opneemt, zetten we naast vers Belgisch talent ook de lekkerste vegan catering neer.

We willen de bezoeker kennis laten maken met een nieuwe keuken en proberen op die manier duidelijk te maken dat er niet elke dag dierlijke producten op je bord moeten liggen.

Transport

Transport

De goederen en diensten die nodig zijn om Zwart Goud mogelijk te maken, zoeken we zo lokaal mogelijk. Door leveranciers in de buurt van Maasmechelen in te schakelen, beperken we de leverafstand en de uitstoot.

Onze bezoekers willen we aansporen om na te denken over de manier waarop ze zich verplaatsen. Je komt het best te voet of met de fiets. Kom je van ver? Overweeg dan het openbaar vervoer te nemen of carpool met je volledige bubbel als je besluit de auto te nemen.

Zero Waste beleid

Zero Waste beleid

We houden niet van nodeloos afval en daarom hanteren we een uitgebreid zero waste beleid. Tijdens het festival wordt er amper afval geproduceerd. Het onvermijdbare afval wordt op de juiste manier gerecycleerd.

Het afvalbeleid reikt zelfs buiten de festivalsite, want we werken samen met The Bakery om de hongerige magen van de opbouwcrew te vullen. Brood en gebak dat de dag zelf niet verkocht werd en normaal in de vuilbak zou belanden, krijgt bij Zwart Goud een tweede kans.

More to come

More to come

We blijven met Zwart Goud zoeken naar nieuwe manieren om onze ecologische voetafdruk te verkleinen.

Wil je graag op de hoogte blijven van Zwart Goud?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.